Różności i nowinki technologia

Bakterie kochające słońce mogą przyspieszać topnienie lodowca

: Sasha Leidman

Z tym grysem i stopionym lodem zmieszane są cyjanobakterie, które działają pod wpływem światła słonecznego. Gdy otwór kriokonitu pogłębia się, jego dno wysuwa się z bezpośredniego światła słonecznego, co oznacza, że ​​jest mniej energii dostępnej dla żyjących w nim cyjanobakterii. Ale, jak mówi Leidman, „kiedy pada deszcz lub następuje gwałtowne roztopienie, osad z tych kriokonitów jest wymywany i spłukiwany do strumieni nadglacjalnych, gdzie gromadzą się na terenach zalewowych”.

Teraz bakterie są wystawione na działanie całego światła słonecznego, o jakim kiedykolwiek marzyły, zwłaszcza biorąc pod uwagę zmniejszoną pokrywę chmur nad Grenlandią. W miarę rozmnażania cyjanobakterie mają dwa sposoby przyciemniania tego osadu. Po pierwsze, one same wytwarzają ciemną substancję, połączenie kwasów huminowych i tego, co naukowcy nazywają zewnątrzkomórkowymi substancjami polimerowymi. Pierwsza pochodzi z degradacji martwych bakterii i może zapewnić przetrwalnym bakteriom ochronę przed promieniowaniem UV. Ten ostatni jest szlamem podobnym do kleju, który pomaga cyjanobakteriom stabilizować ich lokalne środowisko.

Drugi sposób, mówi Leidman, polega na tym, że „zmieniają one strukturę osadu, zbrylają go, aby łatwiej zatrzymywał wodę i łatwiej przylegał do powierzchni. Więc sam fakt, że jest zlepiony, oznacza, że ​​może wchłonąć więcej światła słonecznego ”. Nagromadzony osad w potokach nadglacjalnych jest znacznie ciemniejszy niż sam lód.

Latając dronami wokół pokrywy lodowej Grenlandii, Leidman i jego koledzy odkryli, że osad może pokrywać do 25 procent dna strumienia. (Obejrzyj ich piękny materiał filmowy poniżej). Ponadto oszacowali, że bez bakterii działających w celu zbierania piasku tylko 1,2% dna byłoby pokryte, ponieważ mniejsze luźne cząsteczki zmyłyby się zamiast osiadać.

Jednak naukowcy wciąż zmagają się z wieloma niewiadomymi. Biorąc pod uwagę, że cyjanobakterie działają pod wpływem światła słonecznego, prawdopodobnie będą się rozmnażać w miarę ocieplania się Grenlandii. Ale jakie jest ciepło także ciepły? „Tak naprawdę nie wiemy, czy te bakterie przetrwają przy wyższych temperaturach lub większym natężeniu przepływu, ani w jaki sposób rzeki będą zmieniać swój kształt” – mówi Leidman. Dodaje jednak, że „wraz ze wzrostem temperatury prawdopodobnie nastąpi większy rozwój bakterii. Więc chociaż zdecydowanie nie jest to główna przyczyna wzrostu szybkości topnienia, najprawdopodobniej jest to czynnik nie do pominięcia ”.

Zostaw komentarz

Maciek Luboński
Z wykształcenia jestem kucharzem , ale to nie przeszkadza mi pisać dla Was tekstów z wielu ciekawych dziedzin , których sam jestem fanem.Piszę dużo i często nie na tak jak trzeba , ale co z tego skoro tak naprawdę liczy się pasja.

Najlepsze recenzje

Video

gallery

Facebook