Różności i nowinki technologia

Fizyka materiałów w temperaturze minus 80 stopni Celsjusza

OK, masz swoją gumkę (miejmy nadzieję). Weź go i rozciągnij rękami i rozciągnij. Teraz dotknij rozciągniętej gumki do wargi (która jest bardzo wrażliwa na zmiany temperatury). Powinieneś być w stanie poczuć, że gumka jest cieplejsza niż temperatura pokojowa. Nie pozwól, aby gumka się rozluźniła, po prostu rozciągnij ją przez chwilę (przynajmniej 30 sekund). Powinien ponownie ostygnąć do temperatury pokojowej. Następna część jest najlepsza. Wreszcie pozwól gumce powrócić do swojej normalnej długości. Dotknij go z powrotem do wargi, a poczujesz, że gumka jest teraz zimna.

Więc oto co się stało. Rozciągnięcie gumki powoduje jej rozgrzanie. Jeśli pozwolisz mu od razu wrócić do swojej pierwotnej długości, nic ciekawego się nie stanie. Jednakże, pozwalając rozciągniętej gumce ostygnąć do temperatury pokojowej, nadal obniża ona temperaturę po powrocie do stanu odprężenia – ale teraz kończy się chłodniej niż temperatura pokojowa.

Dokładnie to robi lodówka – z wyjątkiem tego, że nie ma gumek. Zamiast tego używa pewnego rodzaju ciekłego gazu zwanego czynnikiem chłodniczym (istnieje wiele różnych chemikaliów, których możesz tutaj użyć). Możesz zacząć od czynnika chłodniczego jako gazu i kompresować go, aż stanie się cieczą. To sprężanie powoduje rozgrzanie czynnika chłodniczego. Następnym krokiem jest pozostawienie sprężonego czynnika chłodniczego do ostygnięcia na zewnątrz lodówki. Teraz możesz włożyć czynnik chłodniczy do lodówki i pozwolić mu ponownie przekształcić się w gaz, który ostygnie – znacznie niższy niż temperatura pokojowa. W ten sposób utrzymujesz zimne jedzenie.

Ale co różni się od zamrażarki -80 stopni do przechowywania szczepionek? Okazuje się, że prawie niemożliwe jest obniżenie wewnętrznej temperatury zamrażarki do –80 ° C za pomocą zwykłego czynnika chłodniczego. Zamiast tego potrzebujesz DWÓCH zestawów czynników chłodniczych. To trochę jak zamrażarka wewnątrz zamrażarki. Zewnętrzna zamrażarka jest prawie taka sama jak w Twojej kuchni. Zamrażarka wewnętrzna wykorzystuje inny czynnik chłodniczy (może to być alkohol izopropylowy), aby po skompresowaniu mogła ostygnąć w normalnej zamrażarce. Ale posiadanie dwóch sprężarek sprawia, że ​​są one droższe. Och, chcesz zobaczyć zdjęcie?

Dzięki uprzejmości Rhetta Allaina

To zamrażarka w laboratorium biochemicznym na Southeastern Louisiana University. Teraz wiesz, jak to wygląda.

Suchy lód

Powiedziałem wam, że jest coś, co być może uda się znaleźć w temperaturze –80 ° C, a jest to suchy lód – stały dwutlenek węgla. Aby zrobić suchy lód, zaczynasz od dwutlenku węgla. Ten gazowy dwutlenek węgla jest następnie schładzany i sprężany do ciekłego dwutlenku węgla. Następnie, gdy ciekły dwutlenek węgla zostanie usunięty z ciśnienia, ponownie zamienia się w gaz. Ale to przejście fazowe również obniża temperaturę i powoduje, że jest wystarczająco zimna, aby zamarzła w temperaturze –80 ° C i stała się ciałem stałym.

Zostaw komentarz

Maciek Luboński
Z wykształcenia jestem kucharzem , ale to nie przeszkadza mi pisać dla Was tekstów z wielu ciekawych dziedzin , których sam jestem fanem.Piszę dużo i często nie na tak jak trzeba , ale co z tego skoro tak naprawdę liczy się pasja.

Najlepsze recenzje

Video

gallery

Facebook