Różności i nowinki technologia

Jak aktywować i korzystać z Google Chat

Wspólny czat w czasie rzeczywistym, czego przykładem są aplikacje takie jak Slack, stał się powszechnym sposobem komunikacji między kolegami i przyjaciółmi, zwłaszcza od zeszłego roku, kiedy tak wielu z nas przeszło do pracy w domu. Google najwyraźniej zauważył to i przeciwstawia się Slackowi, biorąc dwie funkcje z korporacyjnego pakietu aplikacji Workplace – Chat and Rooms – i integrując je ze standardową aplikacją Gmail.

Czat Google umożliwia prowadzenie sesji czatu ze znajomymi i grupami znajomych w trybie nieformalnym lub formalnym. To pierwsze można wykonać tylko między dwiema osobami lub między kilkoma osobami, które Google nazywa rozmową grupową. To ostatnie odbywa się za pośrednictwem oddzielnej przestrzeni, którą Google nazywa obecnie pokojem.

Co za różnica? Według Google Czat to po prostu sposób, w jaki dwie lub więcej osób może rozmawiać ze sobą bez żadnych formalności — na przykład, jeśli chcesz szybko porozmawiać o tym, gdzie idziesz na lunch, utworzysz rozmowę grupową wśród znajomych . Gdy rozmowa jest skończona, to koniec.

Z drugiej strony Pokój służy do dłuższych rozmów. Każdy pokój ma swoją własną nazwę, pozostaje dostępny dla osób do opuszczenia i ponownego dołączenia, będzie wysyłał powiadomienia i może udostępniać pliki. Możesz nawet mieć pokoje w pokojach. Jest przeznaczony do projektów roboczych, planowania przyjęć lub innych działań, w których chcesz kontynuować rozmowę przez dni, tygodnie lub dłużej.

Jeśli wydaje Ci się to przydatne, pierwszą rzeczą, którą musisz zrobić, to aktywować Czat Google dla swojego konta Gmail. Obecnie przynajmniej musisz to zrobić osobno w przeglądarce i na urządzeniu mobilnym.

Aktywuj czat w aplikacji mobilnej

  • Stuknij ikonę z trzema liniami w lewym górnym rogu. Przewiń w dół i wybierz „Ustawienia”.
  • Wybierz swoje konto
  • Wybierz „Ogólne”
  • Jeśli używasz telefonu z Androidem, zaznacz opcję „Pokaż karty Czat i Pokoje”. Jeśli używasz iPhone’a lub iPada, włącz opcję „Pokaż kartę czatu i pokoi”.
  • Uwaga: jeśli używasz iPhone’a / iPada, musisz ręcznie zamknąć i ponownie otworzyć Gmaila, aby aktywować funkcję czatu

U dołu ekranu zamiast samych ikon poczty i spotkań pojawią się teraz ikony czatu i pokoi.

Możesz aktywować Czat w sekcji Ogólne w Ustawieniach.

Możesz aktywować Czat w sekcji Ogólne w Ustawieniach.

Na dole strony Gmaila pojawią się teraz cztery ikony.

Na dole strony Gmaila pojawią się teraz cztery ikony.

Aktywuj czat w przeglądarce

  • Przejdź do swojego konta Gmail i przejdź do ustawień (ikona koła zębatego w prawym górnym rogu)
  • Wybierz „Wyświetl wszystkie ustawienia”
  • W górnym menu wybierz „Czat i spotkanie”
  • Masz do wyboru „Czat”, „Klasyczne Hangouty” i „Wyłączone”. Zakładając, że chcesz wypróbować czat, kliknij to.
  • Zazwyczaj Czat pojawia się po lewej stronie ekranu Gmaila, ale zamiast tego możesz wybrać wyświetlanie go po prawej stronie
  • Nawiasem mówiąc, „Czat i Meet” pozwala ukryć sekcję Meet w Gmailu, jeśli chcesz
  • Kliknij „Zapisz zmiany”

W przeglądarce przejdź do Ustawień i poszukaj sekcji „Czat i spotkania”.

W przeglądarce przejdź do Ustawień i poszukaj sekcji „Czat i spotkania”.

Twój ekran Gmaila odświeży się i prawdopodobnie pojawi się wyskakujące okienko powitalne w „nowym Gmailu”. Zamiast pól Meet i Hangouts, które wcześniej znajdowały się po lewej stronie ekranu Gmaila, zobaczysz teraz pola Czat, Pokoje i Meet. Wszelkie kontakty, z którymi wcześniej rozmawiałeś na czacie za pośrednictwem Hangouts, pojawią się w nowym oknie czatu; kliknij ich nazwy, a małe wyskakujące okienko w lewym dolnym rogu pokaże ci poprzednie czaty. (Pamiętaj, że jeśli wcześniej zablokowałeś kogoś w Hangouts, to zablokowanie nie zostanie przeniesione do Google Chat).

Zanim przejdziemy do szczegółów korzystania z Google Chat, po odświeżeniu możesz zauważyć inne drobne różnice. Na początek ikona, która wyglądała jak cudzysłów na dole lewej kolumny – która odnosiła się do Google Hangouts – zostanie teraz zastąpiona kilkoma dymkami z cytatami. Poprzedni duży przycisk „Utwórz” w lewym górnym rogu zostanie zastąpiony (nie jestem pewien) niewygodnie małą ikoną ołówka. A teraz masz przycisk po prawej stronie pola wyszukiwania, który pozwala wybrać, czy chcesz być aktywny, z dala lub nie przeszkadzać; możesz również wpisać swój własny status.

Nowy przycisk pozwala informować ludzi, czy jesteś aktywny, czy nie.

Nowy przycisk pozwala informować ludzi, czy jesteś aktywny, czy nie.

Rozpocznij czat w sieci

  • Aby rozpocząć nowy czat, masz wybór: możesz kliknąć link „Znajdź czat” w polu czatu lub możesz kliknąć znak plus w rogach pól czatu lub pokoi. Tak czy inaczej, otrzymasz rozwijane menu.
  • Jeśli chcesz po prostu porozmawiać z jedną osobą, wpisz jej imię w górnym polu, a zostaniesz przeniesiony do małego okna czatu. (Możesz go zmaksymalizować, jeśli chcesz.) Jeśli chcesz rozmawiać z więcej niż jedną osobą, wybierz „Rozmowa grupowa”. Będziesz wtedy mógł wyświetlić listę osób, z którymi chcesz rozmawiać.
  • To samo menu pozwala również uruchomić pokój (więcej o tym później), przeglądać istniejące pokoje lub wyszukiwać prośby o wiadomość (innymi słowy, wyszukiwać poprzednie prośby o czat od innych osób).

W lewej kolumnie znajdziesz teraz Czat i Pokoje.

W lewej kolumnie znajdziesz teraz Czat i Pokoje. Można użyć do rozpoczęcia czatu, rozmowy grupowej lub pokoju.

Rozpocznij czat w aplikacji mobilnej

  • Stuknij ikonę Czat, a następnie małe okienko „Nowy czat” w prawym dolnym rogu
  • Możesz tutaj wpisać imię osoby lub utworzyć pokój lub przeglądać istniejące pokoje
  • Jeśli chcesz utworzyć rozmowę grupową (innymi słowy rozmawiać z kilkoma osobami), najpierw wpisz imię pierwszej osoby, z którą chcesz rozmawiać (lub wybierz jej imię z listy rozwijanej), a następnie stuknij na ikonie grupy, która pojawi się w tym samym polu, w którym piszesz, i dodaj inne nazwy

Po kliknięciu „Nowy czat” możesz utworzyć czat lub pokój z jedną lub kilkoma osobami.

Po kliknięciu „Nowy czat” możesz utworzyć czat lub pokój z jedną lub kilkoma osobami.

Jeśli chcesz dodać więcej osób do swojego czatu, kliknij ikonę grupy u góry.

Jeśli chcesz dodać więcej osób do swojego czatu, kliknij ikonę grupy u góry.

Osoby zaproszone na Twój czat otrzymają wiadomość e-mail z linkiem i będą miały możliwość dołączenia do rozmowy lub jej zablokowania; jeśli są w Hangouts lub Czacie, otrzymają powiadomienie.

Niezależnie od tego, czy korzystasz z przeglądarki internetowej, czy aplikacji mobilnej, aby dodać nową wiadomość, wpisz w polu u dołu ekranu. Szereg ikon z boku lub pod polem wprowadzania umożliwia dodanie emotikonów, przesłanie pliku, dodanie pliku z Dysku Google, rozpoczęcie spotkania wideo (zasadniczo uruchomienie Google Meet) i zaplanowanie wydarzenia.

Czat może zawierać obrazy i emotikony.

Czat może zawierać obrazy i emotikony.

Utwórz pokój

  • W internecie przejdź do pola Czat lub Pokój po lewej stronie Gmaila i kliknij znak plus. W aplikacji mobilnej dotknij ikony Pokoje.
  • Wybierz „Utwórz pokój”

Tworząc pokój, nadajesz mu nazwę i dodajesz uczestników.

Tworząc pokój, nadajesz mu nazwę i dodajesz uczestników.

  • Utwórz nazwę pokoju i dodaj osoby, które chcesz uwzględnić. (Jeśli nie ma ich na liście kontaktów, możesz po prostu wpisać ich adres e-mail). Kliknij „Utwórz”. Zostaniesz zabrany do nowego pokoju.
  • Zaproszone osoby otrzymają wiadomość e-mail z linkiem. Po kliknięciu łącza zostanie im wyświetlony nowy pokój i będzie miał możliwość dołączenia do niego lub zablokowania go. (Jeśli jeszcze nie dołączył do Google Chat, otrzyma powiadomienia z Hangouts).
  • Aby dodać nową wiadomość, wpisz w polu na dole ekranu. Podobnie jak w Google Chat, seria ikon po prawej stronie pola umożliwia dodawanie emotikonów, przesyłanie pliku, dodawanie pliku z Dysku Google, rozpoczynanie spotkania wideo (co zasadniczo jest uruchamianiem Google Meet) i planowanie wydarzenia.

Pokój może zawierać obrazy, emotikony i zadania, ale nie jest to tak tymczasowe jak czat.

Pokój może zawierać obrazy, emotikony i zadania, ale nie jest to tak tymczasowe jak czat.

Kilka uwag o pokojach: jeśli utworzyłeś pokój za pomocą konta osobistego (w przeciwieństwie do konta biznesowego), każdy w pokoju może zmienić jego nazwę. Istnieje kilka innych zasad korzystania z pokoi, które można znaleźć na stronie pomocy Google; to trochę mylące, co dotyczy tylko kont firmowych, a które osobistych, ale miejmy nadzieję, że Google naprawi to w najbliższej przyszłości.

Zostaw komentarz

Maciek Luboński
Z wykształcenia jestem kucharzem , ale to nie przeszkadza mi pisać dla Was tekstów z wielu ciekawych dziedzin , których sam jestem fanem.Piszę dużo i często nie na tak jak trzeba , ale co z tego skoro tak naprawdę liczy się pasja.

Najlepsze recenzje

Video

gallery

Facebook