Nowości

Jak korzystać z profili przeglądarki w Chrome, Firefox i Edge

Większość z nas próbują zarządzać wieloma loginami i kartami przeglądarki, a nie tylko wieloma witrynami lub usługami, ale wieloma kontami do pracy, życia domowego, naszych hobby i nie tylko. I chociaż oczywiście możesz mieć otwarte dziesiątki kart lub wiele okien do każdego celu, weź pod uwagę funkcję, która od dawna została umieszczona w Twojej przeglądarce, która może pomóc: profile użytkowników.

Pomyśl o profilach, ponieważ różne identyfikują, między którymi możesz się przełączać. Gromadzą wszystkie typowe dane przeglądania – hasła, zakładki, historię przeglądania – i przechowują je w osobnych zasobnikach. Być może najbardziej oczywistym sposobem ich wykorzystania jest posiadanie jednego do pracy, a drugiego do celów osobistych, ale są też inne zastosowania.

Jeśli wiele osób w gospodarstwie domowym korzysta ze wspólnego komputera, profile są dobrym sposobem, aby wszyscy mogli przeglądać strony oddzielnie. Biorąc jednak pod uwagę, jak łatwo jest przełączać się z jednego profilu na inny, prawdopodobnie lepszym pomysłem jest użycie oddzielnych kont w systemie Windows lub macOS, jeśli w ogóle chcesz mieć tam prywatność lub bezpieczeństwo. Ale nic się nie zatrzymuje ty z używania wielu profili do porządkowania rzeczy.

Oto jak uzyskać profile działające w Google Chrome, Microsoft Edge i Mozilla Firefox. Na razie ta funkcja nie jest dostępna w Safari firmy Apple.

Google Chrome

Każdy profil jest reprezentowany przez prostą grafikę w przeglądarce Chrome.

David Nield przez Google

Aby dodać nowy profil do Chrome, kliknij ikonę profilu w prawym górnym rogu – to, jak wygląda, zależy od konfiguracji przeglądarki (jeśli jesteś zalogowany, wyświetli się Twój aktualny awatar konta Google), ale jest to ten bezpośrednio po lewej stronie trzech kropek prowadzących do głównego menu przeglądarki Google Chrome.

Kliknij Dodaj aby rozpocząć proces tworzenia nowego profilu: zostaniesz poproszony o nadanie nazwy nowemu profilowi ​​i będziesz musiał wybrać zdjęcie z udostępnionej galerii. Otrzymasz wtedy zupełnie nowe okno Chrome, bez historii, zakładek ani niczego innego – to tak, jakbyś ponownie zainstalował Google Chrome po raz pierwszy.

Nie musisz łączyć konta Google z tym profilem, ale możesz, jeśli chcesz: Po prostu kliknij ponownie przycisk profilu (w prawym górnym rogu) i wybierz Włącz synchronizację. Po zalogowaniu się na swoje konto możesz uzyskać dostęp do wszystkich haseł, historii przeglądania i innych danych powiązanych z tym kontem Google. Jeśli się nie zalogujesz, te dane są po prostu przechowywane lokalnie.

Zostaw komentarz

Maciek Luboński
Z wykształcenia jestem kucharzem , ale to nie przeszkadza mi pisać dla Was tekstów z wielu ciekawych dziedzin , których sam jestem fanem.Piszę dużo i często nie na tak jak trzeba , ale co z tego skoro tak naprawdę liczy się pasja.

Najlepsze recenzje

Video

gallery

Facebook