RTV

Jak powstrzymać nieznajomych przed wysyłaniem plików przez pobliskie udostępnianie i AirDrop

Android przez lata przeszedł przez różne podejścia w stylu AirDrop, ale najnowsze z nich nazywa się Udostępnianie w pobliżu. Jest to system udostępniania plików z Androida na Androida, chociaż nie jest dostępny na wszystkich telefonach.

Jeśli masz funkcję Udostępnianie w pobliżu, możesz ją znaleźć, otwierając Ustawienia, a następnie wybierając Google i Połączenia urządzeń. Na tym ekranie dotknij Udostępnij w pobliżu aby skonfigurować sposób działania tej funkcji: Jeśli w ogóle nie chcesz jej używać, możesz ją całkowicie wyłączyć za pomocą przełącznika u góry.

Zakładając, że chcesz skorzystać z funkcji Udostępnianie w pobliżu, możesz wybrać opcję Widoczność urządzenia, aby wybrać jedną z trzech opcji: Wszystkie kontakty (każdy z Twojej listy kontaktów Google może wysyłać Ci pliki), Niektóre kontakty (tylko kontakty określone na liście mogą wysyłać Ci pliki) i Ukryty (nikt nie może wysyłać Ci plików).

Trzy powyższe ustawienia mają zastrzeżenia. Bez względu na to, jakiego ustawienia używasz, każdy będzie mógł wysyłać Ci pliki, jeśli włączy funkcję Udostępnianie w pobliżu, a Ty także włączysz funkcję Udostępnianie w pobliżu – ta opcja będzie wyświetlana jako Stuknij, aby stać się widocznym powiadomienie w telefonie. Jeśli zignorujesz to powiadomienie, nikt Cię nie zobaczy.

Nawet jeśli zdecydujesz się być widoczny dla kogokolwiek w pobliżu, każda próba przesłania pliku spowoduje wyświetlenie kolejnego okna dialogowego z potwierdzeniem. Dotyczy to również plików wysłanych przez zatwierdzone kontakty, więc jest co najmniej jedno, a czasem dwa wyskakujące okienka, aby przejść, zanim zaakceptujesz plik od kogoś innego.

Podobnie jak w przypadku iPhone’ów, Bluetooth to kolejna opcja udostępniania plików w systemie Android, ale będziesz musiał zaakceptować prośbę o parowanie i monit o przesłanie pliku, zanim dane będą mogły zostać przesłane. Nie możesz kontrolować tego tak szczegółowo, jak w pobliżu Share, ale możesz włączyć lub wyłączyć Bluetooth za pomocą Połączone urządzenia następnie Preferencje połączenia w Ustawieniach.

System operacyjny Mac

Możesz znaleźć ustawienia macOS AirDrop w Finderze.

Zrzut ekranu: David Nield via Apple

Opcje dla macOS są dość podobne do tych dla iOS i iPadOS: AirDrop jest tutaj, jak można się spodziewać, i można go dostosować w razie potrzeby. Otwórz okno w Finderze, a zobaczysz plik AirDrop łącze w okienku nawigacji po lewej stronie – kliknij je, aby zobaczyć transfery i ustawienia AirDrop.

Na karcie AirDrop możesz kliknąć Dajcie się odkryć do wyboru Nikt (nikt nie może zobaczyć twojego Maca), Tylko kontakty (tylko kontakty Apple mogą widzieć Twój komputer Mac) i Każdy (każdy, kto korzysta z AirDrop, może zobaczyć Twój komputer Mac). Podobnie jak w przypadku urządzeń mobilnych, jeśli nie widać komputera, nie można do niego przesyłać plików; jeśli Twój komputer jest widoczny, nadal będziesz musiał zatwierdzać wszelkie próby przesyłania plików.

Zostaw komentarz

Maciek Luboński
Z wykształcenia jestem kucharzem , ale to nie przeszkadza mi pisać dla Was tekstów z wielu ciekawych dziedzin , których sam jestem fanem.Piszę dużo i często nie na tak jak trzeba , ale co z tego skoro tak naprawdę liczy się pasja.

Najlepsze recenzje

Video

gallery

Facebook