Różności i nowinki technologia

Jak usunąć swoje konto na Facebooku

\ Jeśli w końcu zrezygnowałeś z najpopularniejszej na świecie sieci mediów społecznościowych, usunięcie się z usługi nie jest zbyt skomplikowane. Ale zanim usuniesz wszystkie te zdjęcia, posty i polubienia, powinieneś pobrać swoje dane osobowe z Facebooka.

Twoje archiwa na Facebooku zawierają prawie wszystkie istotne informacje związane z Twoim kontem, w tym zdjęcia, aktywne sesje, historię czatów, adresy IP, dane rozpoznawania twarzy i kliknięte reklamy, żeby wymienić tylko kilka. To mnóstwo danych osobowych, do których prawdopodobnie powinieneś mieć dostęp.

Aby pobrać archiwum przez internet:

  • Kliknij strzałkę „w dół” w prawym górnym rogu.
  • Wybierz „Ustawienia i prywatność”> „Ustawienia”.
  • W kolumnie po lewej stronie kliknij „Twoje informacje na Facebooku”.
  • W środku znajdź i kliknij „Pobierz swoje informacje”.
  • Możesz wybrać, które informacje chcesz pobrać (lub po prostu pobrać je wszystkie). U góry strony znajdują się listy rozwijane, które pozwalają utworzyć zakres dat (jeśli chcesz), pobrać dane w formacie HTML lub JSON i wybrać między wysoką, średnią lub niską jakością mediów.
  • Kiedy będziesz gotowy, kliknij „Utwórz plik”. Otrzymasz powiadomienie e-mailem, gdy plik będzie gotowy.

Możesz wybrać, które dane z Facebooka chcesz pobrać.

Możesz wybrać, które dane z Facebooka chcesz pobrać.

Po zakończeniu pobierania archiwum możesz teraz usunąć swoje konto.

Uwaga: po usunięciu konta nie można go odzyskać.

Kiedy będziesz gotowy, aby usunąć swoje konto, wróć do strony zatytułowanej „Twoje informacje na Facebooku” i kliknij „Dezaktywacja i usunięcie”. Tutaj możesz wybrać tymczasową dezaktywację konta lub trwałe usunięcie go.

Jeśli chcesz je usunąć, kliknij „Usuń konto” na tej stronie lub kliknij ten link, który przeniesie Cię na tę samą stronę usuwania konta.

Otrzymasz tutaj kolejną szansę na pobranie archiwum lub wybranie dezaktywacji zamiast usunięcia. Po kliknięciu „Usuń moje konto” Twoje konto zostanie oznaczone jako przeznaczone do usunięcia i niedostępne dla innych osób korzystających z Facebooka.

Zanim usuniesz swoje konto, masz kolejną szansę na dezaktywację lub pobranie informacji.

Zanim usuniesz swoje konto, masz kolejną szansę na dezaktywację lub pobranie informacji.

Firma zauważa, że ​​opóźnia zakończenie o kilka dni po zażądaniu. Jeśli zalogujesz się ponownie w tym okresie, Twoja prośba o usunięcie zostanie anulowana. Więc nie loguj się, bo będziesz zmuszony rozpocząć proces od nowa. Niektóre rzeczy, takie jak komentarze dodane do posta znajomego, mogą nadal pojawiać się nawet po usunięciu konta. Facebook twierdzi również, że kopie niektórych elementów, takich jak zapisy dziennika, pozostaną w jego bazie danych, ale zauważa, że ​​są one oddzielone od osobistych identyfikatorów.

Jeśli naprawdę poważnie myślisz o odejściu z Facebooka, pamiętaj, że firma posiada również kilka innych popularnych usług, takich jak Instagram i WhatsApp, więc powinieneś również usunąć swoje konta.

Aktualizacja 15 stycznia 2021 r., Godz. 9:15 czasu wschodniego: Ten artykuł został pierwotnie opublikowany 28 września 2018 roku i został zaktualizowany, aby umożliwić zmiany w interfejsie Facebooka.

Zostaw komentarz

Maciek Luboński
Z wykształcenia jestem kucharzem , ale to nie przeszkadza mi pisać dla Was tekstów z wielu ciekawych dziedzin , których sam jestem fanem.Piszę dużo i często nie na tak jak trzeba , ale co z tego skoro tak naprawdę liczy się pasja.

Najlepsze recenzje

Video

gallery

Facebook