Różności i nowinki technologia

Niesamowite, hipnotyczne zdjęcia wirującej, krystalicznej chemii

Jeśli zapamiętałeś układ okresowy, jeśli pobudziłeś egzotermiczne reakcje w swojej kuchni, Wenting Zhu i Yan Liang są tutaj, aby odnowić twój związek z żywiołami.

Aby wygenerować obrazy w swojej kolekcji 300 zdjęć Piękno chemiiObecnie Zhu i Liang wykorzystali techniki termowizyjnego obrazowania w podczerwieni, a także szybką i poklatkową mikro fotografię, aby zanurzyć czytelników w maleńki świat cząsteczek i często oszałamiające reakcje między nimi. Z atomową klarownością, Philip Ball, pisarz naukowy, opowiada tę wizualną podróż przez niedoceniane piękno chemiczne, które nas otacza, od opisu zasad, które generują wyjątkową symetrię płatka śniegu, po łączenie realistycznych wąsów utworzonych przez sole krzemianowe z początkami samego życia. .

Być może najbardziej podstawowym – i zdumiewającym – z tych pojęć jest wiązanie wodorowe, które spaja ze sobą dosłowny materiał życia: wodę. Każda cząsteczka wody składa się z dwóch atomów wodoru związanych z atomem tlenu, ale tlen ma sześć elektronów w swojej zewnętrznej powłoce. Do utworzenia tego wiązania chemicznego z wodorem potrzebne są tylko dwa elektrony, więc cztery ujemnie naładowane elektrony, zgrupowane po dwa w „wiszące” pary, unoszą się w mikroprzestrzeni w nadziei, że uda im się zrównoważyć. Pary te słabo przyciągają atomy wodoru związane z sąsiednimi cząsteczkami wody, tworząc krótkie wiązania o długości jednej trylionowej części sekundy, a następnie rozbijają się i przekształcają z innym atomem wodoru. I to jest ten ciągły, nieustanny taniec, który pozwala na chemiczny ruch, który umożliwia życie, co Ball nazywa „molekularnym dialogiem”, który unosi się między porządkiem a chaosem.

Wodorotlenek chromu (III)

: Wenting Zhu i Yan Liang

Ten osad wodorotlenku chromu krzepnie, wirując i rozcieńczając w swoim pojemniku. Ta reakcja zachodzi, gdy dwa ciekłe związki, zawierające zarówno dodatnio, jak i ujemnie naładowane jony, spotykają się i tworzą molekularną szpulę, w której są partnerami handlowymi. W tym przypadku następuje zamiana jonów chlorku chromu i wodorotlenku sodu. Dodatnio naładowany chrom i ujemnie naładowane cząsteczki wodorotlenku przyciągają się do siebie, ponieważ równoważą się energetycznie. Tworzą ciasne wiązania, które zamrażają cząsteczki na miejscu, tworząc stały produkt uboczny, w którym nie ma miejsca, aby wszystkie te cząsteczki wody były dobrze dopasowane. W wyniku reakcji powstaje również chlorek sodu, powszechnie znany jako sól kuchenna, który dobrze rozpuszcza się w wodzie.

Kryształ siarczanu miedzi

: Wenting Zhu i Yan Liang

Zostaw komentarz

Maciek Luboński
Z wykształcenia jestem kucharzem , ale to nie przeszkadza mi pisać dla Was tekstów z wielu ciekawych dziedzin , których sam jestem fanem.Piszę dużo i często nie na tak jak trzeba , ale co z tego skoro tak naprawdę liczy się pasja.

Najlepsze recenzje

Video

gallery

Facebook