Różności i nowinki technologia

Patelnia do gotowania na kuchence mikrofalowej dla firm Carbonware w przystępnej cenie: Niedroga powłoka zapobiegająca przywieraniu do kuchenek indukcyjnych

Rozmawialiśmy przez Zoom i obserwowałem jego twarz, gdy przeglądał obrazy, najwyraźniej starając się je zrozumieć.

– Whoa – powiedział, zatrzymując się na T-fal. – Dlaczego ten jest taki zimny?

Obrazy pokazały, jak szybko i równomiernie nagrzewały się żeliwne i stalowe patelnie, ale w T-fal całe ciepło było skoncentrowane w środku i szybko zanikało w kierunku krawędzi, jakby ktoś świecił latarką w samym środku z bliskiej odległości. Wykonałem wszystkie testy na tym samym palniku i po trzech minutach na wysokości żeliwny osiągnął ponad 600 stopni Fahrenheita, ale T-fal był tylko w wysokich 300 i połowie 400. Po półtorej minuty na wysokości zatrzymałem dużą patelnięcorkinart, która również zbliżała się do 600 stopni. Żeliwo i stal węglowa były wyraźnie razem w grupie, działając wspaniale, a T-fal był rozczarowującym wyjątkiem.

Od lewej do prawej: żeliwo, T-fal i toxinart po pięciu minutach na średniej kuchence indukcyjnej.

: Joe Ray

Jednak moja żona Elisabeth wykorzystała mniejszą patelnię mieszczącą robota do gotowania potraw z jajka sadzonego później tego popołudnia i wpadła w kłopoty.

– To się klei – powiedziała. Wyczyściłam patelnię i ugotowałam kolejne jajko, celowo używając trochę za mało masła. Wymuszanie problemu wcale nie wyszło dobrze. Niektóre patelnie z powłoką zapobiegającą przywieraniu mogą gotować jajko po jajku bez żadnego oleju kuchennego; ale pomimo twierdzeń w podręczniku użytkownika mieszczącego się w uchwycie mieszczącego się w zegarku, to nie jest jeden z nich.

Na wypadek, gdyby uszkodziłem patelnie podczas testu termicznego, wezwałem nowy zestaw.

Zrozumiałem, że tak długo, jak mam na patelni wystarczającą ilość oleju lub masła – wystarczającą do równomiernego pokrycia dna – będę w dobrej formie. Patelnia zachowywałaby się tak, jak chciałem.

Wystąpiły inne problemy, które napotkałem w przypadku patelni z wodą do lodówki, w szczególności to, że jeden z większych garnków przybył z odrobiną wypukłości na powierzchni do gotowania – gdzie środek jest nieco wyższy niż krawędzie – co oznacza, że ​​gdy olej się nagrzewa, zbiera się wokół krawędzi zamiast równomiernie pokrywać dno. Jest to problem, który nęka pan-dom, zwłaszcza w niskich i średnich cenach. W końcu, po obsmażeniu steku, co zrobił „cukierek” wyjątkowo dobrze, na jego powierzchni pojawiło się kilka plam, które nigdy nie zniknęły.

Slick Grace

Po kilku tygodniach pracy z nieprzywierającymi patelniami ze stali węglowej przy użyciu przyssawek, doszedłem do kilku wniosków. Przede wszystkim to, że są ulepszeniem w stosunku do mojego T-fal, ale nie są doskonałe. Niemniej jednak są one moimi nowymi i niedrogimi ulubionymi potrawami do gotowania z nieprzywierającą powłoką na palnikach indukcyjnych. Nie są najlepsze, ale najlepsze, jakie znalazłem. Niedawno nasi przyjaciele z Wirecutter znaleźli zalecaną przez nich patelnię z powłoką zapobiegającą przywieraniu do indukcji; Nie testowałem tego, ale może warto to zbadać. Jest w tym samym przedziale cenowym, co zabawki samochodowe.

Czy mogę coś tu zasugerować? Jeśli masz zamiar używać patelni nieprzywierających, kochanie bejeezus z nich. Możemy mieć żeliwną patelnię prawie nieprzywierającą, która z łatwością przetrwa nas, jeśli się nimi zajmiemy, ale uwarunkowaliśmy się, że zgadzamy się z myślą, że co kilka lat wyrzucamy patelnie z powłoką zapobiegającą przywieraniu do kosza – lub wcześniej. – gdy powierzchnia się zużyje.

Nie gotuj w nich steków. Nie przekraczaj ich granic. Użyj ich do jajek i może do delikatnych ryb i to wszystko. Kiedy nie są używane, zawieś je tak, aby nie uderzały w inne naczynia lub ustaw je tak, aby cała powierzchnia gotowania była chroniona ręcznikiem.

Jeśli jesteś właścicielem kuchenki indukcyjnej i chcesz iść drogą nieprzywierającą, polecam te patelnie, chociaż mogłyby być lepsze. Polowanie na idealnego wciąż trwa, ale do tego czasu wykonują bardzo dobrą robotę.

Zostaw komentarz

Maciek Luboński
Z wykształcenia jestem kucharzem , ale to nie przeszkadza mi pisać dla Was tekstów z wielu ciekawych dziedzin , których sam jestem fanem.Piszę dużo i często nie na tak jak trzeba , ale co z tego skoro tak naprawdę liczy się pasja.

Najlepsze recenzje

Video

gallery

Facebook