Różności i nowinki technologia

Recenzja: Chaat, Przepisy z kuchni, rynków i kolei Indii

Szybko się potknąłem urzędnik, który pomógł mi znaleźć artykuły spożywcze na indyjskim targu w Issaquah w stanie Waszyngton. Spojrzała na długość listy zakupów w moim schowku, a potem na mnie i powiedziała: „Pozwól mi znaleźć kierownika”. On i ja przyspieszyliśmy przez pierwsze 10 lub 15 składników, takich jak czarna ciecierzyca, proszek chili z kaszmiru, jaggery, nasiona czarnuszki, liście curry i maślanka, zanim się ugiął.

“Co tworzysz?”

Te zakupy stworzyły zupełnie nowy załącznik do mojej szuflady na przyprawy. Z radością przechodziłem od bycia konsumentem jednego z moich ulubionych potraw – indyjskiej przekąski znanej jako chaat – do samodzielnego przyrządzania go dzięki fantastycznej nowej książce kucharskiej. Moim przewodnikiem był jego autor, Maneet Chauhan, urodzony w Indiach kucharz z zestawem restauracji w Nashville i miejscem w programie Food Network Posiekanych.

Szef kuchni Maneet Chauhan, jeden z autorów pliku Chaat książka kucharska.

: Amelia J Moore

To był ekscytujący krok do podjęcia: Chauhan i jej współautorka, Jody Eddy, wykorzystują swoją książkę Chaat: Przepisy z kuchni, rynków i kolei w Indiach aby przedstawić czytelnikom to, co uważam za najbardziej zabawne jedzenie, jakiego większość mieszkańców Zachodu nigdy nie jadła. Jest to również prawdopodobnie najmniej subtelne jedzenie, naciskając wszystkie nasze przyciski jednocześnie, dając ogromne dawki słodyczy, kwaśnych, soli i słonych, wraz z litanią przypraw, od ostrych po funky i wiele odmian chrupkości.

Moim ulubionym i sugerowanym lekiem wyjściowym jest bhel puri. Pokrój składniki, takie jak gotowany ziemniak, czerwona cebula, kolendra, pomidor i mango. Dodaj łyżki tamaryndowca i chutneya kolendrowo-miętowego, wrzuć trochę prażonych nasion kminku i duże gałki dmuchanego ryżu, posyp chaat masala, która jest cierpką i ostrą mieszanką przypraw i delikatnie wymieszaj. Jeśli w którymś momencie na liście składników pomyślałeś, to prawdopodobnie dużo, przegapiłeś punkt. Zamiast tego posyp chrupiącą, chrupiącą sev – mały makaron z mąki z ciecierzycy – na wierzch.

Jest świeży i zdrowy, a gastronomiczny odpowiednik przebywania w pokoju pełnym najlepszych przyjaciół, eksplozja radości na podniebieniu. Nie wiem, jak idzie twoja pandemia, ale jestem teraz w 100 procentach przygnębiony.

Więc… co to znowu chaat? W hindi słowo „lizać” – czajki to uliczne przekąski, które Chauhan opisuje jako „pikantne i słodkie, ogniste i chrupiące, pikantne i kwaśne, wszystko w jednym kęsie do góry nogami… Często zawierają główny element, taki jak idli lub ryż dmuchany, który jest podawany z różnymi innymi składnikami, takimi jak chutney, jogurt i chaat masala.

Książka Chauhana jest paszportem do tej radości. Chaat to klasyczne indyjskie jedzenie na dworcach kolejowych i przypomina nam, że sam Bombaj ma pięć głównych i ponad sto lokalnych stacji kolejowych, z których każda ma własne specjały. Książka, ze zdjęciami Lindy Xiao, ma strukturę podróży pociągiem po całym kraju, a każda sekcja podzielona jest na przepisy na kilka regionalnych specjałów. Chociaż jest kilka bardziej skomponowanych ujęć, większość z nich pochodzi z podróży Chauhan, Eddy i Xiao. Moim ulubionym jest paszportowe zdjęcie szefa kuchni ze strony 113, entuzjastycznie przeżuwającego sobie kanapkę z placuszkami ziemniaczanymi znaną jako vada pav. Jak to ujęła, to „placek ziemniaczany wielkości piłki baseballowej, nadziewany w kruchą białą bułkę, posmarowany kokosem i ostrym zielonym chili chutney, a następnie zgnieciony, aż będzie wystarczająco mały, aby zmieścił się w ustach”. Bez udawania, tylko dobre jedzenie.

Dzięki uprzejmości Clarkson Potter

Zostaw komentarz

Maciek Luboński
Z wykształcenia jestem kucharzem , ale to nie przeszkadza mi pisać dla Was tekstów z wielu ciekawych dziedzin , których sam jestem fanem.Piszę dużo i często nie na tak jak trzeba , ale co z tego skoro tak naprawdę liczy się pasja.

Najlepsze recenzje

Video

gallery

Facebook