Różności i nowinki technologia

Recenzja Ooni Karu 16: Pizza opalana drewnem tak łatwa jak ciasto

Mniej więcej w tym czasie co roku szaleństwo pieca do pizzy spada na mnie i mojego męża. Zaczyna się od prostego: „Och, taki a taki przyjeżdża do miasta? Powinniśmy zrobić pizzę!” Rozpalamy piekarnik i kupujemy trochę mozzarelli w sklepie. Jest tak dobry, tak niesamowicie szybki i łatwy, że w przyszłym tygodniu robię udka z kurczaka w piecu do pizzy zamiast na kuchence.

Potem szybki rondel brukselki opalany drewnem. Potem słony, krwawy, doskonale przypieczony stek z boku. Nagle jest południe w dzień roboczy, a ja trzymam jeden rozmrożony filet z łososia z Costco. Wyglądam na podwórko i myślę, czy powinnam? Łosoś opalany drewnem dla jednego? Nie. Uspokój się. Zrób trochę pracy.

Gotowanie w piecu do pizzy opalanym drewnem ma tę samą intensywną, medytacyjną jakość, co opiekanie pianek podczas biwakowania. Z najnowszym piekarnikiem Ooni jest to tak proste, jak używanie gazu. Mogę wyciągnąć kilka rzeczy z lodówki o 17:30 i zjeść obiad ugotowany do 18:00. Każdy z moich przyjaciół i rodziny, który miał to szczęście, że został zaproszony na kolację, również chciał jednego z nich.

Zwycięzca bierze wszystko

Jeśli masz projekt, który naprawdę działa, po co to zmieniać? Ooni Karu 16 przypomina wyglądem żółwia morskiego poprzednie piece firmy. Jednak w przeciwieństwie do błyszczącej stali nierdzewnej Ooni Pro, Karu 16 ma odporne na temperaturę wykończenie proszkowe na powłoce ze stali węglowej i nierdzewnej.

Izolacja jest zdumiewająca. Trzymałem rękę kilka centymetrów od powierzchni, gdy piekarnik miał 700 stopni i dopiero wtedy ze strachem dotknąłem jej koniuszkiem palca. Było w porządku, tylko trochę ciepłe – ważne, jeśli masz go na podwórku i martwisz się, że bezdomne dziecko lub przyjaciel pijący piwo może się o niego otarć.

Karu 16 to piec wielopaliwowy. Nasadkę do palnika gazowego Ooni można kupić osobno, ale domyślnie jest przystosowana do użycia z węglem drzewnym lub drewnem. W przeciwieństwie do niektórych innych piekarników, Karu 16 ma również przednie drzwi zamykane na haczyk i cyfrowy termometr, który wyświetla temperaturę otoczenia. Jest niesamowicie wygodny i prawie tak dokładny jak mój podręczny cyfrowy termometr laserowy.

Gotowanie z drewna brzmi onieśmielająco, a ja nie jestem profesjonalistą pizzaiolo, ale mogę uruchomić Ooni w mniej niż 10 minut—droga szybciej niż z węglem drzewnym. Firma Ooni wysłała pudełko z podpalaczami (20 dolarów) i paczkę dębowych patyków (40 dolarów). Wszystko, co muszę zrobić, to zapalić podpałkę, wrzucić ją do tacki z paliwem z tyłu, rzucić na nią kilka dębowych patyków i zamknąć drzwi.

W minionych latach odkryłem również, że Kawałki Stump (9 USD) są równie szybkim i skutecznym podpalaczem. Mój lokalny sklep z narzędziami również sprzedaje różne rodzaje drewna, ale jeśli masz miejsce, radzę mieć pod ręką mały toporek do dzielenia kawałków na mniejsze. W każdym razie upewnij się, że drewno, którego używasz, jest dobrze sezonowane. W chybionej próbie zaoszczędzenia pieniędzy użyłem drewna, które spędziło zimę na zewnątrz na moim pokładzie i było nieprzyjemnie zadymione.

Świadectwo homologacji

Karu 16 jest nie tylko niesamowicie łatwy w użyciu, ale jest także pierwszym i jedynym piecem do pizzy polecanym do użytku domowego przez Associazione Verace Pizza Napoletana, światowy autorytet w dziedzinie pizzy w stylu Neapolu. Oprócz zatwierdzonych składników – kruszonych ręcznie pomidorów, najlepiej z Kampanii – pizza w stylu neapolitańskim różni się od bardziej znanej pizzy w stylu nowojorskim miękką, puszystą skórką i bardziej miękkim wnętrzem.

: Ooni

Zostaw komentarz

Maciek Luboński
Z wykształcenia jestem kucharzem , ale to nie przeszkadza mi pisać dla Was tekstów z wielu ciekawych dziedzin , których sam jestem fanem.Piszę dużo i często nie na tak jak trzeba , ale co z tego skoro tak naprawdę liczy się pasja.

Najlepsze recenzje

Video

gallery

Facebook