Różności i nowinki technologia

Recenzja piekarnika Zojirushi Micom: Podstawy zrobione dobrze

Tostery są w pewnych kręgach obiektami fascynacji i obsesji, zjawisko, które cenię i obserwuję z zaciekawieniem. Nie mam takiego, ale łatwo zrozumieć oddanie ich fanów. Te blaty cudowne nie tylko robią tosty, ale są kompaktowe, świetne do przygotowywania kolacji dla jednej lub dwóch osób i są idealne do szybkiego odgrzania i jedzenia. Użyliśmy malutkiego Black + Deckera, który moi rodzice mieli, gdy byłem dzieckiem, do przygotowania angielskiej pizzy z muffinami i topionego tuńczyka, ale był to wyraźna nowość w kuchni mamy. Jako dorosłego, w moim domu nigdy nie pojawiło się swędzenie, by zgarnąć jednego do kuchenki mikrofalowej.

Nowa oferta Zojirushi, znana jako Micom Toaster Oven (ET-ZLC30), groziła jednak zachwianiem równowagi. Podziwiam tę firmę od dnia, w którym się ożeniłem (lub mniej więcej), kiedy otrzymaliśmy urządzenie do gotowania ryżu, które wrzuciłem do naszego rejestru ślubów. (Dzięki, Ruthie!) Ten frajer gotuje się u nas od tamtego czasu, zupełnie niewzruszony dekadą intensywnego użytkowania. Uwielbiam to, że chociaż posiadany przez nas model już nie istnieje, wciąż mogę dostać części zamienne. Tak więc nowy, elegancki toster Zojirushiego dał mi nadzieję, więc zadzwoniłem do jednego z nich, aby zrecenzować.

W przeciwieństwie do konkurencji ze szczotkowanej stali nierdzewnej, ta jest czarna z odblaskowymi szklanymi drzwiami. Chociaż wydaje się nieco niski i przysadzisty, ma obszerne wnętrze z patelniami o kwadratowych stopach i 5 cali między dolnym koszem a elementami powyżej. Osiąga cenę 220 dolarów, czyli tylko włos mniej niż najwyżej oceniana konkurencja.

To, co wydało mi się zabawne, to dwa osobliwe patelnie, z którymi jest połączony. Nie mogłem zrobić z nich głów ani ogonów. Są to kwadraty o wymiarach 12 x 12 cali, tak, ale z celowo wypukłymi dnami – środek patelni wznosi się prawie pół cala wyżej niż krawędzie. Przedstawiciel firmy powiedział mi, że ma to na celu powstrzymanie ich przed kłanianiem się w upale i jestem pewien, że to prawda, ale to z pewnością dziwna rzecz z blachą. Poza wypukłymi płytami do pieczenia na całym świecie, które są używane do gotowania płaskich chleba i lamejun, nieczęsto natrafiam na przepisy wymagające gotowania potraw na gorącej kuli. W oczach zespołu Zojirushi nie jest to błąd, ale funkcja i zastanawiałem się, dlaczego nie zrobili po prostu bardziej płaskiej, mocniejszej patelni.

: Zojirushi

Mimo to ten prosty piekarnik ma uroczą prostotę. Całością steruje się za pomocą pokrętła, dwóch przycisków (z których jeden służy tylko do włączania / wyłączania oświetlenia piekarnika) i praktycznego wyświetlacza. Oprócz tostów, pieczenia, pieczenia i pieczenia dostępne są ustawienia do gotowania pizzy, podgrzewania resztek, pieczenia chleba i utrzymywania ciepła. Podczas gdy kilka nowszych piekarników tostowych korzysta z mody frytkownicy powietrznej, ten nie.

Wysłałem e-mail do szefowej kuchni Alison Mountford z Ends + Stems i zapytałem, czy wyśle ​​kilka przepisów, które pomogą Zoji przetrwać. Ends + Stems to usługa, która planuje posiłki i listę zakupów na nadchodzący tydzień, pomagając jednocześnie zmniejszyć marnowanie żywności. Cała firma, która mówi mi, co jeść, stała się hitem w moim domu teraz, kiedy gotujemy prawie każdy posiłek w domu, dzięki pandemii.

Mountford przesłał listę przepisów. Wśród nich był wolno pieczony łosoś, tofu teriyaki i fasolka szparagowa, parmez z kurczaka, placek pomidorowy i spanikopita.

Używając moich własnych (bez kopułek) patelni, piekarnik przejeżdżał przez te przepisy, robiąc na tyle dobrze, że pozwolił mi po prostu zwrócić uwagę na podstawowe zadania związane z przygotowywaniem posiłku, tak jakby stał na moim blacie od lat. Musiałem sobie przypomnieć, jak bardzo podoba mi się technika gotowania łososia w niskiej temperaturze, która nie wymaga żadnej uwagi, gdy jadłem razem resztę obiadu, a każda porcja wychodziła w około 15 minut z tym prawie kremowym, właśnie ugotowanym tekstura. Innej nocy zdałem sobie sprawę, że nawet jeśli kupisz ciasto kupione w sklepie, spanakopita to dużo pracy. Z drugiej strony, kiedy wygładziłem go na blasze z ćwierć arkusza, zakochałem się w wynikach. Panierowane kotlety z kurczaka (ja użyłam ud) z pokruszonymi pomidorami i dużą porcją mozzarelli tworzą fantastyczny, niewymagający wysiłku parmez z kurczaka na nocny wieczór.

Zostaw komentarz

Maciek Luboński
Z wykształcenia jestem kucharzem , ale to nie przeszkadza mi pisać dla Was tekstów z wielu ciekawych dziedzin , których sam jestem fanem.Piszę dużo i często nie na tak jak trzeba , ale co z tego skoro tak naprawdę liczy się pasja.

Najlepsze recenzje

Video

gallery

Facebook