RTV

Recenzja Vitamix FoodCycler FC-50: Zamienia resztki stołu w żywność roślinną

mam nowy gadżet w kształcie pudełka w mojej kuchni, który pobiera wkładane do niego jedzenie i zamienia je w coś podobnego do ziemi. To jest Vitamix FoodCycler FC-50, maszyna o sześciennych stopach z cylindryczną komorą wewnętrzną, która jest wielkości wiadra plażowego. Napełnij to wiadro resztkami jedzenia, pozwól mu się ubijać przez kilka godzin i otwórz je, aby znaleźć coś, co wygląda jak brud, bardzo duże płatki pokarmu dla ryb lub ich kombinację. Moja żona Elisabeth trzyma pojemnik po jogurcie z napisem „Fresh Dirt” obok urządzenia FoodCycler, aby przechowywać jego produkty. Czasami wyjście pachnie jak słaby powiew śmieci w mieście, którego nigdy nie byłeś. Czasami prawie przyjemnie pachnie. Elisabeth, która ostatnio była na fali warzenia kombuchy, zrobiła partię używając tylko scobys i zużytych liści herbaty, a wszystko wyszło pachnąc egzotycznym zapachem, który perfumeria może przekształcić w wodę kolońską.

Natychmiast zgubiłem się, zastanawiając się, dla kogo to urządzenie jest przeznaczone. Na przykład Chez Joe w Seattle, mamy miejski kosz na podwórze i odpady żywnościowe. Śmieciarka je odbiera i wywozi w każdy czwartek. Trzymam wiaderko na kompost na podłodze w kuchni wraz z jego mini wersją obok mojego obszaru przygotowywania. Mam też w zamrażarce torebkę z kośćmi kurczaka i skrawkami, takimi jak zielenina z porów, szczyty cebuli i skórka z parmezanu, i co kilka tygodni, gdy torebka się zapełni, zamieniam jej zawartość na kilka litrów bulionu. Dorastając w New Hampshire, rzucaliśmy kolby kukurydzy do lasu z tylnego pokładu, a wszystkie inne resztki warzyw trafiały na rozległy stos kompostu na tylnej krawędzi podwórka. Gdyby mama i tata potrzebowali brudu do swojego dużego ogrodu, po prostu trochę wykopali. Teraz, gdy potrzebuję brudu do moich sadzarek na dachu, kupuję nową torbę w sklepie z narzędziami.

W takich przypadkach FoodCycler miałby ograniczoną wartość. Myślę, że nie ma Nie używać do tego, ale kiedy miałem go w kuchni, zdałem sobie sprawę, że będzie służył tylko małej, małej wnęce – i nie mogę się do końca dowiedzieć, kto zmieści się w tej niszy. Być może jesteś na przedmieściach, gdzie nie ma programu recyklingu odpadów spożywczych i masz dość wyrzucania resztek gotowania do śmieci. Może chcesz poeksperymentować z robieniem jakiegoś super kompostu, a myśl o gadżecie za 300 dolarów jest bardziej atrakcyjna niż worek brudu za 10 dolarów od Lowe’s. Może się zdarzyć, że nie masz miejsca na stos kompostu lub chcesz coś nakarmić swój projekt ogrodniczy podczas mroźnej zimy.

Brudny komputer

W przeciwieństwie do blenderów Vitamix, które są dostępne w różnych zabawnych kolorach, FoodCycler firmy jest dostępny tylko w tej neutralnej szarości.

: Vitamix

Kompostowanie to dobra rzecz. Nie eliminuje problemu marnowania żywności, ale robi coś produktywnego z tym, co w przeciwnym razie mogłoby skończyć się zapłodnieniem starej kanapy na wysypisku. Karmi twoją glebę, dodając składniki odżywcze, które uszczęśliwiają rośliny. Technicznie rzecz biorąc, końcowy produkt kompostowania nazywany jest „poprawką gleby” lub „źródłem składników odżywczych”, chociaż Vitamix określa produkcję FoodCyclera jako „nawóz”.

Zadzwoniłem do Andy’ego Bary, badacza gleboznawstwa z Washington State University. Jest także współautorem świetnego, krótkiego biuletynu „Kompostowanie przydomowe”, którym zamierzam się podzielić ze wszystkimi ogrodnikami w moim życiu. Szybko zajął się bezpieczeństwem.

Końcowy produkt źle zrobionego kompostowania może przenosić patogeny do uprawianej w niej żywności, a jest to sałata, której nie chcesz jeść. Zwykły kompost ogrodowy przechodzi przez fazę, w której dobrze utrzymany pryzmat podnosi się do około stu stopni Fahrenheita na kilka tygodni, a następnie „utwardza ​​się” w temperaturze około 100 stopni przez kolejne kilka miesięcy. Jeśli w stercie są patogeny , są gotowane lub rozpraszają się przez kilka miesięcy. Zszedłem do całkiem króliczej nory, próbując dowiedzieć się, czy kilkugodzinny kucharz w FoodCycler wystarczy, aby ugotować jakiekolwiek patogeny. Według ludzi z Vitamix, każda partia wydaje pięć do ośmiu godzin w temperaturze 158 stopni Fahrenheita lub powyżej, co według Baryiego „wygląda dobrze, jeśli chodzi o redukcję patogenów”.

Bary zwrócił również uwagę, że „bardzo niewiele” stosów kompostu przydomowego nagrzewa się do odpowiedniej temperatury (często są one zbyt małe, aby wystarczająco się nagrzać), ale jeśli poczekasz 60 do 90 dni, wszystko, co złe, rozproszy się i możesz użyć składnika odżywczego źródło bez obaw. Pozostawienie produktów mięsnych, zwłaszcza kurczaka, poza kompostem, pozwoli Ci uniknąć bólów głowy i brzucha.

ty mogą umieszczałem w FoodCyclerze niektóre produkty pochodzenia zwierzęcego – takie jak kości kurczaka i inne resztki – ale nauczyłem się postępować ostrożnie. Popełniłem błąd, posypując trochę pietruszki, a ziemia urosła pleśnią, aby podkreślić mój błąd. To jest rodzaj rzeczy, które powinieneś zamienić w glebę.

Zostaw komentarz

Maciek Luboński
Z wykształcenia jestem kucharzem , ale to nie przeszkadza mi pisać dla Was tekstów z wielu ciekawych dziedzin , których sam jestem fanem.Piszę dużo i często nie na tak jak trzeba , ale co z tego skoro tak naprawdę liczy się pasja.

Najlepsze recenzje

Video

gallery

Facebook