Różności i nowinki technologia

Udostępnianie Dysku Google i YouTube zmieni się w lipcu

Wkrótce publiczne linki do niezliczonej liczby elementów przechowywanych na Dysku Google i w YouTube przestaną działać. W imię zwiększonego bezpieczeństwa Google zmienia sposób obsługi udostępniania linków w obu usługach i chociaż aktywni użytkownicy mogą mieć możliwość zrezygnowania z tej zmiany, pliki i filmy porzucone na nieużywanych lub nieaktywnych kontach mogą po prostu na zawsze zniknąć z widoku .

Dzieje się tak, ponieważ udostępnione linki są teraz częścią nowszego systemu, który według Google zwiększa bezpieczeństwo. W YouTube nowsze linki są najwyraźniej trudniejsze do odgadnięcia lub uzyskania do nich dostępu bez wyraźnego uzyskania dostępu. Nowsze linki mają również wpływ na powiązanie większej aktywności z określonymi kontami i wymagają od widzów zalogowania się, co pozwala na śledzenie dostępu i uczynienie go częścią profilu każdego użytkownika.

W YouTube zmiany wpłyną na wszystkie filmy, które są publiczne, ale oznaczone jako „Niepubliczne”. Jak opisano w poście na blogu i pięciominutowym filmie, wszystkie niepubliczne filmy przesłane przed 2017 r. będą miały od 23 lipca status zmieniony na prywatny. Sposób, w jaki działają teraz prywatne filmy, zabije wszelkie stare linki lub osadzania, a ponadto ogranicza udostępnianie do maksymalnie 50 osób — z których wszystkie będą potrzebować konta Google, aby je wyświetlić.

Osoby, które wolą nadal udostępniać swoje stare niepubliczne filmy wideo za pomocą publicznych linków, elementów osadzonych i komentarzy, mogą zrezygnować dla poszczególnych kont, wypełniając ten formularz w ciągu następnego miesiąca. Jedyną inną opcją jest ponowne przesłanie tych filmów i pozostawienie ich oznaczonych jako Niepubliczne.

Dysk Google przechodzi tę samą zmianę, co ogłoszono dzisiaj na blogu Workspace Updates. Kliknięcie łącza w celu uzyskania dostępu do plików przechowywanych w chmurze będzie teraz zawierać klucz zasobu, który określa, kto ma dostęp lub nie. Jeśli masz już dostęp do pliku (przypuszczalnie po zalogowaniu się na swoje konto Google), nadal będziesz mieć do niego dostęp, a jeśli masz „bezpośredni dostęp”, to będzie nadal działać.

E-mail dotyczący aktualizacji zabezpieczeń Dysku Google

E-mail dotyczący aktualizacji zabezpieczeń Dysku Google

Jeśli tak nie jest, musisz złożyć wniosek o dostęp do pliku lub folderu. Jeśli masz osobiste konto Google/Gmail i korzystasz z Dysku, po 26 lipca otrzymasz e-maila z powiadomieniem o plikach, których dotyczy ta zmiana. Jeśli Twoje konto zawiera linki, których dotyczy problem, możesz zrezygnować z „aktualizacji zabezpieczeń”, o ile zrobisz to przed 13 września 2021 r.

Jeśli korzystasz z konta Google Workspace zarządzanego przez pracodawcę, szkołę lub inną organizację, sprawa jest nieco bardziej skomplikowana. Administrator/dział IT może zdecydować się na całkowitą rezygnację, zastosować aktualizację do wszystkich bez możliwości rezygnacji lub zastosować aktualizację i zezwolić poszczególnym użytkownikom na usunięcie jej z określonych plików.

Zostaw komentarz

Maciek Luboński
Z wykształcenia jestem kucharzem , ale to nie przeszkadza mi pisać dla Was tekstów z wielu ciekawych dziedzin , których sam jestem fanem.Piszę dużo i często nie na tak jak trzeba , ale co z tego skoro tak naprawdę liczy się pasja.

Najlepsze recenzje

Video

gallery

Facebook