Różności i nowinki technologia

WIRED25: Ghetto Gastro postrzega jedzenie jako broń

Zasady Ghetto Gastro to: Bądź katalizatorem. Wzmocnij społeczność. I „wibracje”. Dla Jona Graya, jednej trzeciej grupy spożywczej Bronx, sprawa jest prosta: „Jesteśmy gawędziarzami. Używamy jedzenia i doświadczeń związanych z historią jedzenia, aby opowiadać historie o kulturze i życiu ”.

Wraz ze współzałożycielami Lesterem Walkerem i Pierrem Serrao, Gray mówił podczas premiery WIRED25 o znaczeniu sprawiedliwości żywnościowej, zmieniających się systemach wartości związanych z gotowaniem i przyszłości kulinarnego świata w niedostatecznie reprezentowanych społecznościach. Do wyróżnionych WIRED25 – części grupy twórców zmian w dziedzinie technologii, rozrywki i mediów – dołączyła restauratorka Gabriela Cámara ze słynnych restauracji Contramar (Meksyk) i Cala (San Francisco).

SUBSKRYBUJ

Zasubskrybuj WIRED, aby poznać najważniejsze historie dotyczące technologii, nauki i przyszłości naszego życia.

Nieformalnie znane jako „Black Power Kitchen of Tomorrow”, Ghetto Gastro to globalne przedsiębiorstwo z siedzibą w Bronksie, gdzie występuje jeden z najwyższych wskaźników braku bezpieczeństwa żywnościowego w kraju. To właśnie ta przeszkoda napędza ich do zakończenia „pokoleniowych cykli chorób” i używania „jedzenia jako broni”. Chociaż wyrażenie to zostało pierwotnie ukute w latach 70. przez byłego sekretarza rolnictwa Earla Butza jako slogan mający na celu zwalczanie niepokojów politycznych i groźby komunizmu, dziś powiedzenie to zyskało na znaczeniu.

Pierwotnie, jak powiedział Serrao, „żywność to system, który został zaprojektowany, aby ludzie byli uciskani, aby ludzie nie działali w optymalny sposób, karmiąc ich pokarmami pełnymi cukrów i pestycydów, przetworzoną żywnością”. Wiele z głównych przyczyn śmierć w Stanach Zjednoczonych wśród kolorowych społeczności „to wszystko, co konsumujemy i umieszczamy w naszych ciałach” – dodał. „Mówiąc o tym, jak używają jedzenia jako broni do gnębienia, używamy żywności jako broni do uzbrojenia się być gotowym na wszystko, co rzuca nam życie ”. Ostatecznie, zasugerował Serrao, musimy być „świadomi źródeł pochodzenia i tego, co konsumujemy”.

Moderator Sonia Chopra, of Smacznego, skierował rozmowę na temat „taniego jedzenia”, bezczelnego i wygodnego hasła używanego w kulinarnym świecie, który stał się punktem bólu dla wielu osób takich jak Cámara. Często jest lekkomyślnie stosowany w tradycyjnych stylach gotowania – chińskim, indyjskim, a nawet duszy.

Według Cámary dzieje się tak, ponieważ nasze systemy są zakorzenione w niewłaściwym miejscu i muszą się zmienić. „Jeśli chodzi o meksykańskie jedzenie, nie mogę iść wystarczająco. Szczególnie w Stanach Zjednoczonych uważano je za tanie jedzenie. Przede wszystkim dotyczy to populacji, która je konsumuje. Czuję się bardzo dumny, że zawsze nalegałem, aby zaczynać od moich restauracji w Meksyku, płacąc tyle, ile trzeba, aby zjeść to, co zamierzasz zjeść. Jako branża restauracyjna po prostu dofinansowujemy styl życia ludzi, którzy chcą uzyskać najtańszą wersję wyrafinowanego doświadczenia ”- powiedziała.

Zostaw komentarz

Maciek Luboński
Z wykształcenia jestem kucharzem , ale to nie przeszkadza mi pisać dla Was tekstów z wielu ciekawych dziedzin , których sam jestem fanem.Piszę dużo i często nie na tak jak trzeba , ale co z tego skoro tak naprawdę liczy się pasja.

Najlepsze recenzje

Video

gallery

Facebook