Różności i nowinki technologia

Żeliwna kuchenka Combo o pojemności 3,2 litra Lodge jest najlepszym narzędziem do pieczenia

Punktacja wycieczki z kuchni Modernist Cuisine niedaleko Seattle to kocimiętka dla pisarzy kulinarnych takich jak ja. Nie tylko mają wszystkie zabawki, ale mają przemysłowe wersje wszystkich zabawek: maszyny rotovap, zamrażarki szokowe, piekarniki parowe, co tylko chcesz. Ale najbardziej pamiętam z mojej trasy koncertowej sprzed kilku lat zwykły domowy piekarnik Jane Samsung pośrodku tego wszystkiego. Szef kuchni modernisty Francisco Migoya otworzył drzwi i wskazał żeliwny garnek pośrodku, który był tak ciemny, że wydawał się nie odbijać żadnego światła.

Pośród tej skarbnicy gadżetów nerdów powiedział coś w stylu: Ta czterdziestodolarowa pula? To najlepsze narzędzie, które możesz kupić, aby zrobić dobry chleb w domu.

Dzięki temu garnkowi i prawie idealnej recepturze robię teraz kilka razy w tygodniu bochenki fantastycznego chleba. To nie jest przechwałka. Chleb, który robię, nie wymaga z mojej strony prawie żadnych umiejętności. Miałem szczęście, że udało mi się osiągnąć szczyt tego, co można uzyskać, łącząc kulinarne lenistwo i odpowiednie narzędzie do pracy. Podczas gdy Internet jest pełen ludzi, którzy mają obsesję na punkcie bochenków na zakwasie, których niewolnicy niewolili (to cały proces), możesz zrobić wyjątkowy bochenek z odrobiną czasu i prawie bez wysiłku.

: Katrin Ray Shumakov / Getty Images

Żeliwna kuchenka Combo o pojemności 3,2 litra (inaczej „LCC3”) to miejsce, w którym dzieje się magia. To ciekawe zwierzę. Po rozebraniu „pokrywka” jest również patelnią, a dno to duży garnek na sos. Połóż pierwszy na drugim i masz holenderski piekarnik, który z dwoma uchwytami wygląda trochę jak dzieciak z czapką z boku. Odwróć ją tak, aby patelnia znalazła się pod spodem i masz idealne naczynie do pieczenia chleba. Bochenki, które robię, mają piękną ciemną skórkę i piękne, sprężyste wnętrze, które jest znane jako miękisz. Gdybym kupił to, co zrobiłem w wyszukanej piekarni, byłbym w 100% zadowolony za każdym razem. Wyceniony na 50 USD (tylko 40 USD na Amazon) i waży 13 funtów, Combo Cooker jest tak tani, że od czasu do czasu daję go jako prezent, o ile wysyłka jest bezpłatna.

Ogromną częścią tego, dlaczego tak bardzo mi się podoba, jest przepis, który sprawia, że ​​świeci: chleb bez wyrabiania ciasta Jima Laheya, coś, co zostało wzmocnione przez parę opowieści Marka Bittmana w The New York Times, następnie został na zawsze zapisany w jego własnej książce i Modernistyczny chleb. Zamiast wymagać dużo ugniatania lub mieszania, czas wykonuje podstawową pracę. Połącz mąkę, drożdże i sól, a następnie dodaj wodę i mieszaj, aż utrzyma się razem w tak zwanej „kudłatej masie”. Następnie przyklej go na blacie na noc. Rano uformuj ją w kulkę, pozwól jej ponownie urosnąć, a następnie włóż do nagrzanego Lodge i upiecz. Kiedy gram, praca ręczna trwa około 10 minut. Czekając z tym nocnym wzrostem, pozwalasz glutenowi w cieście wzmocnić się i rozwinąć smak fermentujących drożdży, technika znana zarówno jako autoliza, jak i spanie.

Po przejściu do puli pozostało jeszcze wiele magicznych sztuczek. Jednym z moich ulubionych jest to, jak z ciastem staje się piecem parowym, fetyszem wśród piekarzy i szefów kuchni. Dzięki stosunkowo szczelnemu uszczelnieniu garnka para uwalniana z ciasta jest uwięziona w środku, dzięki czemu przenoszenie ciepła do ciasta jest szczególnie wydajne. W rzeczywistości jest to bardzo stabilny mały piekarnik wewnątrz większego piekarnika, a utrzymywanie pary wewnątrz pozwala powierzchni bochenka rozciągać się podczas pieczenia, dzięki czemu wnętrze może się unosić podczas gotowania.

Zostaw komentarz

Maciek Luboński
Z wykształcenia jestem kucharzem , ale to nie przeszkadza mi pisać dla Was tekstów z wielu ciekawych dziedzin , których sam jestem fanem.Piszę dużo i często nie na tak jak trzeba , ale co z tego skoro tak naprawdę liczy się pasja.

Najlepsze recenzje

Video

gallery

Facebook